Practice your addition with this quiz. Compete against your friends to see who can get them all right in the quickest time. Can you get them all right in less than a minute?

How many of these easy sums can you do in one minute? Challenge your friends to see who can get the best score.

Here’s a great music video from the Proclaimers.

Listen carefully to the lyrics and add up how many miles are mentioned altogether!

Scroll down to see the answer.

(8×500)+(4×1000) = 8000 miles

Here is a great phone app that will help you with your arithmetic so you don’t need to be afraid when you are faced with that non-calculator exam. It’s called Maths Tricks and shows you lots of short cuts to performing calculations and gives you endless practice to improve your speed and accuracy. Best of all it’s free!

You can find it on Google Play. I am recommending this because it is good, not because I have any connection to the app.

Play “Got it!”

http://nrich.maths.org/1272

Try to find a strategy so that you can always win! Can you explain your strategy to someone else?

1. Write down your date of birth using 6 figures. So 25th December 1974 would be 25.12.74

2. Write down the last two digits of the year. (eg 74)

3. Divide by 4 and ignore the decimal part or remainder. (eg 74 Ã· 4 = 18)

4. Add together the answers to 1 and 2 (eg 74 + 18 =92)

5. Add the number of the day of your date of birth. (eg 92 + 25 =117)

6. Add a number according to your month of birth as follows.

JANÂ  1 (0 for Leap Year)Â Â  How do you tell if a year is a leap year?

FEB 4Â  (3 for Leap Year) How do you tell if a year is a leap year?

MARCH 4

APRIL 0

MAY 2

JUNE 5

JULY 0

AUGUST 3

SEPT 6

OCT 1

NOV 4

DEC 6

(eg 117 + 6 for Dec = 123)

For years beginning 18..Â Â  add 2

For years beginning 19.. add 0

For years beginning 20.. add 6

(eg 123 +0 = 123)

(eg 123Ã· 7 = 17 remainder 4)

The remainder gives the day of the week you were born on.

1 = Sunday

2= Monday

3= Tuesday

4= Wednesday

5= Thursday

6 = Friday

7 = Saturday

(s0 25.12.74 was a Wednesday)

1.Â  Write down your house number.

2.Â  Double it.

3.Â  Add the number of days in a week.

4.Â  Multiply by 50.

6. Subtract the number of days in a year. (not a leap year)

Can you explain why this works?

Download, print and cut out the triangles. Work with a friend to try and match all the questions with the correct answers and make a shape

Decimal Calculations Jigsaw

Download, print and cut out the triangles. Work with a friend to try and match all the questions with the correct answers and make a shape

Order of Operations Jigsaw

Download, print and cut out the triangles. Work with a friend to try and match all the questions with the correct answers and make a shape.

4 rules Jigsaw

Download, print and cut out the triangles. Work with a friend to try and match all the questions with the correct answer.

This is the first in a series of Functional Skills resources about climate change and what the Government could do about it.

A million Climate Jobs