 In this exercise you will need to read the information from an Amey press release about the massive Streets Ahead contract. You will then use your skills to answer the questions. You can download a worksheet or use the interactive version here.

There are two extra questions on the worksheet which are also below.

This table shows the number of fatal injuries by industry in 2014/15. • Draw a suitable chart to display this data.
• Write two interesting facts that the graph shows.

This is one in a large series of short videos from NCETM showing how people use maths at work. See the others here.

When you have watched the video see if you can convert time into decimals and work out how much employees should be paid.

Interactive Worksheet Pdf worksheet 1. Write down your date of birth using 6 figures. So 25th December 1974 would be 25.12.74

2. Write down the last two digits of the year. (eg 74)

3. Divide by 4 and ignore the decimal part or remainder. (eg 74 ÷ 4 = 18)

4. Add together the answers to 1 and 2 (eg 74 + 18 =92)

5. Add the number of the day of your date of birth. (eg 92 + 25 =117)

6. Add a number according to your month of birth as follows.

JAN  1 (0 for Leap Year)   How do you tell if a year is a leap year?

FEB 4  (3 for Leap Year) How do you tell if a year is a leap year?

MARCH 4

APRIL 0

MAY 2

JUNE 5

JULY 0

AUGUST 3

SEPT 6

OCT 1

NOV 4

DEC 6

(eg 117 + 6 for Dec = 123)

For years beginning 18..   add 2

For years beginning 19.. add 0

For years beginning 20.. add 6

(eg 123 +0 = 123)

(eg 123÷ 7 = 17 remainder 4)

The remainder gives the day of the week you were born on.

1 = Sunday

2= Monday

3= Tuesday

4= Wednesday

5= Thursday

6 = Friday

7 = Saturday

(s0 25.12.74 was a Wednesday) Leap years have an extra day in February, so there are 29 days in February and 366 days in a leap year. Lots of people believe that if a year is divisible by 4 it is a leap year. However there are some exceptions to this.

To work it out follow these instructions.

If the year divides exactly by 4 it is a leap year, UNLESS
it is a new century. (ends in 00)
If this is the case if it divides exactly by 400 it is a leap year, if not it is not.

Examples

Was 2012 a leap year?
2012÷4 = 503. YES!

Will 2018 be a leap year?
2018÷4 = 504 r2 NO!

Was 2000 a leap year?
2000÷400 = 5 YES!

Will 2100 be a leap year?
2100÷400 = 5 r100 NO!

Download, print and cut out the triangles. Work with a friend to try and match all the questions with the correct answers and make a shape

24 hour clock Jigsaw Lots of Functional Skills questions ask you to schedule or plan something. The best strategy for these questions is trial and error. Try something and see if it works. If it doesn’t think carefully about what could be changed and try again. Don’t be put off if you get a different answer to your friend- it is quite possible that there will be more than one correct answer.

Here is an excellent activity from Northern College where you have to plan a Holiday rota. Northern College have some more scheduling activities here